CRI & Kleurweergave van licht

De kleurweergave of Color Rendering Index (CRI) geeft aan hoe ‘kleurecht’ een lichtbron de kleuren weergeeft. Een lichtbron met een hoge CRI geeft de kleuren natuurlijk weer: de kleuren van een object dat verlicht wordt door een lichtbron met een hoge CRI komen overeen met de kleuren als dat object verlicht wordt door de zon.

De Color Rendering Index (CRI) is een schaal van 0 tot 100 procent. Een natuurlijke lichtbron zoals de zon heeft een CRI van 100 procent.

Welke CRI heb ik nodig?

Hoe hoger de CRI, hoe beter de lamp kleuren weergeeft. Lampen met een CRI tussen 80 en 89 hebben een hoge kleurweergave. Deze lampen zijn geschikt voor bijna alle toepassingen. Lichtbronnen met een CRI hoger dan 90 hebben een uitstekende kleurweergave. Zulke lampen zijn alleen nodig voor speciale toepassingen, zoals etalageverlichting, en voor het verlichten van werkzaamheden waarvoor de kleur bepalend is voor de kwaliteit, zoals verlichting van een spuitcabine.

De CRI is niet afhankelijk van de kleurtemperatuur. De kleur die wij zien als wij een object waarnemen verandert als de kleurtemperatuur van de lichtbron verandert, maar de kleur van het object verandert niet.

          CRI 94 t/m 99 Ra                               CRI 90 t/m 94 Ra                         CRI 84 t/m 90 Ra                             CRI 80 t/m 84 Ra

CRI 90    CRI 80   CRI 70    CRI 60

    Uitstekende kleurweergave           Goede kleurweergave                      Matige kleurweergave                Lage kleurweergave

CRI van ledlampen

Tegenwoordig hebben ledlampen een CRI die varieert tussen de 80 en 100. Daarom is er voor elke toepassing een geschikte ledlamp verkrijgbaar.

Bij het produceren van de eerste generatie ledlampen hadden de meeste lampen een lage CRI (60-69). Ledlampen hebben een enorme vooruitgang gemaakt op gebied van CRI: de ledlampen die wij aanbieden hebben zeer hoge kleurweergaves, van CRI 90 tot 100.  Onze ledlampen zijn allemaal geschikt voor werk waarbij kleur een kritische factor is.

Het kleurenspectrum van zichtbaar licht omvat alle golflengtes van 400 tot en met 750 nm. De CRI wordt bepaald aan de hand van de kleurweergave van 8 kleurentinten, R1 t/m R8 in bovenstaande overzicht. Deze kleurentinten zijn zo gekozen dat ze gezamenlijk een betrouwbare representatie geven van het gehele spectrum.  Als de CRI betrekking heeft op de weergave van een van de tinten, wordt dit aangegeven met het nummer van de betreffende tint, bijvoorbeeld CRI R2. Een CRI zonder toevoeging betreft de algemene waarde, ook aangeduid als CRI Ra.

Nadelen van CRI meetmethode

Een groot nadeel van de CRI meetmethode is dat deze uitsluitend de variabele waarden meet van R1 t/m R8. De overige kleuren van R9 t/m R14 zijn niet opgenomen in deze meetmethode, en laat de kleur rood (R9) nou net de belangrijkste kleur zijn in het gehele lichtspectrum.

Let op ! een hoge CRI betekend dus niet automatisch dat de lamp de juiste kleuren uit het lichtspectrum weergeeft.

Light Advice weet welk lichtspectrum u nodig heeft voor u specifieke toepassing, neem contact met ons op voor een vrijblijvende spectrum meting.

 

 

 

 

< Terug naar kennisbank